longbox.jpg

Oorsprong

boxu3b.jpg

boxu2a.jpg

boxu1a.jpg

Het is niet duidelijk wanneer de eerste DZI kralen gemaakt werden. Er wordt vaak gezegd dat ze oorspronkelijk uit Tibet komen en dat de eerste stenen waarschijnlijk dateren uit  de periode tussen 1000 en 2000 jaar voor Christus, maar dit is nooit aangetoond. Omdat in Tibet geen strukturele historische opgravingen worden gedaan zijn er nooit stenen onder “gecontroleerde” omstandigheden gevonden. Tot nu toe zijn de oudste verwijzingen naar DZI kralen gevonden in Chinese teksten uit de zevende eeuw na Christus.

Er is een sterke gelijkenis tussen DZI kralen en de geëtste kralen van Karneool uit Iran (vroeger Mesopotamia genoemd). Deze kralen werden al gemaakt tussen 2000 en 2500 jaar voor Christus. Volgens oude legende zijn de geëtste kralen van Karneool destijds vanuit Mesapotamia via de Himalaya overgebracht naar Tibet.

Er wordt soms gezegd dat Indiaase ambachtslieden de Tibetanen hebben geleerd DZI kralen te maken. Dit is echter onwaarschijnlijk omdat er nooit oude DZI kralen in India zijn gevonden.

Oude DZI kralen worden tegenwoordig meestal gevonden door boeren tijdens het werk op het land. Tijdens het omploegen van het land komen oude kralen boven de grond. Men vindt de kralen niet alleen binnen de landsgrenzen van Tibet, maar ook in de omliggende gebieden. Oude kralen zijn tot nu toe uitsluitend in de Himalaya gevonden.